Chi Siamo
Chi Siamo
The CELLOW-FeeP project, funded by Cariplo Foundation (Circular Economy call), is coordinated by the Department of Veterinary Medicine of the University of Milan. Researchers from the Department of Agricultural, Forest and Food Sciences and the Department of Veterinary Sciences of the University of Turin are also involved.
The UNIMI team, coordinated by Prof. Luisa Zaniboni, is responsible for project’s coordination and monitoring, for applying the experimental protocols with diets including black soldier fly larvae at the Poultry Unit, Animal Production Centre in Lodi, for analyzing proteins and amino acids’ composition of the larvae fed to the chickens and for collecting zootechnical parameters and biological samples to evaluate animal welfare, performance and meat quality traits.
Membri del team
UNIVERSITY OF MILAN – DEPARTMENT OF VETERINARY MEDICINE (DIMEVET)
Gabriella Tedeschi
Gabriella Tedeschi
Professore ordinario di biochimica di presso il Dipartimento di Medicina Veterinaria (DIMEVET) dell'Università degli studi di Milano.
Linee di ricerca: Proteomica, peptidomica e approcci omici integrati per l'analisi di campioni da matrici complesse. Caratterizzazione biochimica ed enzimologica di campioni di diversa origine.
The UNITO team, coordinated by prof. Laura Gasco, has been working for years on insect breeding and on the use of insect meal in different productive species.
The UNITO Unit’s task is to breed, in the Experimental Farm “Tetto Frati” in Carmagnola, the live larvae of black soldier flies to be included in the experimental diets, to evaluate the parameters of larval growth and to perform analytical, physical, chemical and microbiological evaluations on the larval rearing substrates and on the larvae themselves; and to perform histological and microbiome’s analyses in chickens fed with live larvae and to carry on meat’s sensory analysis.
Membri del team
UNIVERSITY OF TURIN – DEPARTMENT OF AGRICULTURAL, FORESTRY AND FOOD SCIENCE (DISAFA)
Laura Gasco
Laura Gasco
Professore ordinario di zoocolture presso il Dipartimento di Scienze Agrarie, forestali e alimentari (DISAFA) dell'Università degli studi di Torino.
Linee di ricerca: insetti, bioconversione ed economia circolare. Acquacoltura, coniglicoltura e avicoltura. Fonti proteiche alternative e composti bioattivi in alimentazione animale.
Daniele Michele Nucera
Daniele Michele Nucera
Professore associato di ispezione degli alimenti di origine animale presso il Dipartimento di Scienze Agrarie, forestali e alimentari (DISAFA) dell'Università degli studi di Torino.
Linee di ricerca: contaminazioni microbiche lungo la filiera latte, microbiologia alimenti, biotecnologie applicate, attività antimicrobiche composti naturali (estratti di insetto, fiori/piante).
Elio Dinuccio
Elio Dinuccio
Professore Associato di Meccanica Agraria presso il Dipartimento di Scienze Agrarie, forestali e alimentari (DISAFA) dell'Università degli studi di Torino.
Linee di ricerca: analisi energetica e ambientale di processi, valorizzazione energetica ed agronomica di residui e sottoprodotti agro-industriali, tecniche di misura e di abbattimento delle emissioni di particolato, ammoniaca e gas serra.
Luca Rollè
Luca Rollè
Tecnico di Ricerca a Tempo Determinato presso il Dipartimento di Scienze Agrarie, forestali e alimentari (DISAFA) dell'Università degli studi di Torino.
Linee di ricerca: valorizzazione energetica ed agronomica di residui e sottoprodotti agro-industriali, tecniche di misura e di abbattimento delle emissioni di particolato, ammoniaca e gas serra.